Ползите от пълноценният сън

Ползите от пълноценният сън

Възрастните трябва да могат да спят 7-8 часа, но това може да варира при отделните индивиди. Нуждата от сън при децата е значително по-висока от тази при възрастните. Юноши 9 часа и бебета дори 16 часа на ден. Интересно е да се отбележи, че бебетата прекарват половината от съня си в REM фазата. С напредване на възрастта нуждата от сън намалява, като се задоволяват само 5-6 часа сън.

По-кратката продължителност на съня се свързва с:

Затлъстяването и наддаването на тегло, тъй като липсата на сън насърчава преяждането.

Влошаване на сърдечно-съдови заболявания и психиатрични заболявания.

Намалена производителност.

Да бъдеш по-малко щастлив – характеризира се с тъга и по-висок стрес.

Редовните дейности, като упражнения, изглеждат по-трудни от обикновено.

Боледуват по-често и се лекуват по-трудно и по-дълго.

Ефектите от тежкото лишаване от сън дори са сравнявани със сътресения.

Твърди се, че екстремното дългосрочно лишаване от сън може дори да доведе до смърт.

Продължителността на съня се влияе от редица различни фактори, но най-честите от тях са наследственост, възраст, пол, поведенчески навици, модели на работа, психични разстройства и нарушения на съня и физическо заболяване. Но също и външни фактори като светлина, температура и шум.

Сънят намалява стреса

Сънят помага за намаляване на стреса.

Докато стресът често може да бъде причина за лошия ви нощен сън, обратното също е вярно: лошият нощен сън може да повиши нивата ви на стрес.

Проучванията показват, че когато не спите достатъчно, тялото ви произвежда по-високи нива на кортизол, хормона на стреса.

Така че докато добрият сън може да предизвика по-добро настроение и цялостно усещане за благополучие, лошият сън може да повиши нивата на стрес.

Сънят повишава производителността


Добрият сън подобрява мозъчната функция, настроението и нивата на енергия – което води до по-високи нива на продуктивност.

Връзката между съня и производителността е допълнително илюстрирана с проучване, проведено върху големи американски корпорации.

Изследователите заключават, че служителите, които спят лошо, се чувстват по-малко мотивирани, трудно се съсредоточават , трудно вземат решения и прекарват 3 пъти повече време в задачи за управление на времето, отколкото техните добре отпочинали колеги.Сънят засилва имунната ви система
Сънят е от съществено значение за здравата функция на имунната система.

Получаването на постоянно добро качество на съня поддържа имунната ви система да се отблъсква от болести, да се адаптира към ваксините и дори може да намали тежестта на алергичните реакции.

Изследователите са съгласни, че няма една причина сънят да допринася положително за здравата функция на имунната система, най-вероятно това се дължи на начина, по който добрият сън помага за регулиране на стреса и възпалението.

Освен това, когато спите, тялото ви упражнява по-малко енергия, тази „допълнителна“ енергия позволява на имунната ви система да изпълнява онези задачи, които са критични за цялостното ви здраве. Сънят може да подобри паметта ви
По-добрият сън поддържа вашата памет и може дори да намали вероятността от свързан с възрастта когнитивен спад.

Без пълноценен сън – ние просто не можем да съсредоточим вниманието си. Това пречи на способността ни да учим и да съхраняваме спомени.

Връзката между паметта и съня най-вероятно се дължи на факта, че когато сме лишени от добър сън, невронните връзки, отговорни за паметта и ученето, са претоварени и не функционират правилно.

За да подобрите паметта си и да се предпазите от когнитивен спад, добрият сън е от ключово значение.Добрият сън подобрява взаимоотношенията ви – да, наистина!
Даването на приоритет на добрия нощен сън не само ви носи полза – то води до по-добри взаимоотношения.

Когато сме имали лош сън, е по-вероятно да реагираме прекалено.

Освен това лошият сън може да ни направи по-склонни да се отдръпнем социално от другите.

Проучванията предполагат, че това вероятно е причинено от повишени нива на стрес, намалена способност за разчитане на социални сигнали и ниска емоционална регулация, причинена от лош сън.

Последни публикации

Ползите от пълноценният сън

Ползите от пълноценният сън

Възрастните трябва да могат да спят 7-8 часа, но това може да варира при отделните индивиди. Нуждата от сън при децата е значително по-висока от тази при възрастните. Юноши 9 часа и бебета дори 16 часа на ден. Интересно е да се отбележи, че бебетата прекарват половината от съня си в REM фазата. С напредване […]

Вижте повече
Как да се запазим красиви и жизнени за по-дълго

Как да се запазим красиви и жизнени за по-дълго

Подхранете кожата си с естествени продукти за грижа за кожата, за да изглеждате по-младиЗа да изглежда по-млада, да остане красива, хидратирана и здрава, кожата се нуждае от всички минерали, мастни киселини и витамини всеки ден. Защото точно като цялото ви тяло, което се нуждае ежедневно от разнообразие от добре усвоими и естествени хранителни вещества (понякога […]

Вижте повече
Как да останем млади и красиви по-дълго

Как да останем млади и красиви по-дълго

В тази стия ще разлгедаме как да останем млади и красиви по-дълго? Яжте богати на антиоксиданти храни или хранителни добавки, за да изглеждате по-млади. Свободните радикали са химични съединения и нестабилни молекули, които тялото произвежда като реакция на околната среда и друг натиск, тъй като тялото обработва храната и реагира на околната среда. Следователно е […]

Вижте повече

Споделете ни в:

Запази час сега!